Biologiczny stymulator plonowania BioS (PACTT na Impact'18)
Jest to rozwiązanie dla rolnictwa i
przemysłu biopaliw. Wynalazek zawiera w składzie mikroorganizmy uzyskane z
gleb, które przede wszystkim stymulują wzrost wielu gatunków roślin szczególnie
wydajnie stymulują rozwój i plonowanie rzepaku.
Światowe
zbiory rzepaku to ok 66 mln ton nasion, ponad 33% zbiorów pochodzi z trenów
Unii Europejskiej z areału upraw wynoszącego 6,7 mln ha. 60% oleju roślinnego
produkowanego w UE to olej rzepakowy co stanowi ok. 10 mln ton.
BioS zwiększa wydajność plonowania rzepaku o 15-20% i jednoczenie obniża koszy wytwarzania: żywności ekologicznej (olej rzepakowy, margaryna), produktów wykorzystanych do żywienia zwierząt hodowlanych (pasza, śruta poekstrakcyjna) oraz biodiesela wyższej czystości.
Mikroorganizmy zawarte w biologicznym stymulatorze BioS, charakteryzują się olbrzymim potencjałem do usuwania ksenobiotyków ze środowiska (metali ciężkich, zasolenia). Użycie biologicznego stymulatora, przyspiesza kiełkowanie nasion, stymuluje wzrost roślin i zwiększa plonowanie rzepaku, jednej z najważniejszych roślin oleistych w UE i na świecie. Ponadto zwiększa odporność roślin na niekorzystne czynniki środowiskowe, takie jak susza, niskie temperatury czy patogeny.Wynalazek jest ściśle dopasowany do gatunku rośliny, rzepaku, dlatego jest konkurencyjny dla preparatów uniwersalnych. Produkt zwiększa o 15-20% zarówno plonowanie rzepaku jak i produkcję słomy. Rozwiązanie to pozwala również na ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i nawozów mineralnych negatywnie oddziałujących na zdrowie człowieka i środowisko.
Koszt produkcji wynalazku jest niski, a jego zastosowanie łatwe w warunkach polowych. Stosowanie wynalazku przyczyni się do poprawy kondycji zdrowotnej populacji ludzkiej, ochrony środowiska i zachowania bioróżnorodności gatunkowej.
Spotkaj się z zespołem twórców w strefie SciTech Poland.