
Zapraszamy
- wszystkich producentów żywności oraz wyrobów nieżywnościowych, którzy rozpoczynają produkcję w zakresie wybranych parametrów tak, aby zapewnić im odpowiednią jakość oraz zgodność z wymogami prawa
- firmy, które pragną udoskonalić produkowane wyroby pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny; dotyczy to zwłaszcza takich produktów jak: soki, wyroby mleczarskie, świeże mięso, mrożonki, wyroby tekstylne oraz wyroby ze skóry i tworzyw skóropodobnych.
Oferujemy
- przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych (jogurty kefiry, świeże mięso suszone owoce, mrożonki) i płynnych (soki, płyn do odkwaszania)
- analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
- ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
- opracowywanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
- zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
- analizy dodatków do żywności
- przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
- optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
- przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
- badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
- projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
- opracowywanie i weryfikacja specyfikacji produktów żywnościowych
- określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
- badania:
- stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
- porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych (m.in. kosmetycznych)
- działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
- zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
- składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych (np. kosmetyków)
- właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
- jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
- produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
- badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
- procesu biodegradacji dzianin
- właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
- oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych
- ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
- ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
- współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
- komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
- ocenę innowacyjności procesów i produktów
- szkolenia:
- badanie i ocena jakości żywności
- klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
- nowe segmenty rynku żywnościowego
- wartość zdrowotna żywności
- wpływ żywności i żywienia na zdrowie
- innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
- produkcja ekologiczna
- produkty tradycyjne i regionalne
- bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
- kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
- metody pomiarowe produktów
- analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
- rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)
Korzyści
- zwiększenie konkurencyjności poprzez wdrożenie innowacyjnych pomysłów w produkcji i podniesienie jakości wyrobów
- zwiększenie bezpieczeństwa prawnego poprzez zapewnienie produktom należytych standardów jakości wymaganych przepisami prawa w zakresie higieny i bezpieczeństwa użytkowania
- wzrost sprzedaży dzięki badaniom atrakcyjności wyrobów
- znalezienie nisz rynkowych dzięki badaniom określonych parametrów produktów lub nowych jego gatunków/odmian
Nasze atuty
- unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych:
- 3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające min: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
- laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
- kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
- wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
- stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
- certyfikaty i wyróżnienia:
- Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
- Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
- Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
- Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)
Kontakt
Dział Transferu Wiedzy i Projektów, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
tel. +48 12 293 59 09, 293 75 76
e-mail: transferwiedzy@uek.krakow.pl