
Opracowana technologia powoduje, że w jej wyniku otrzymuje się tzw. produkty o wysokiej wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Know-how Jednostki naukowe: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opracowana technologia powoduje, że w jej wyniku otrzymuje się tzw. produkty o wysokiej wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Technologia
Technologia otrzymywania cyklodekstryn składa się z następujących etapów:
- Otrzymywanie enzymu ze szczepu bakterii produkujących cyklodekstryny.
- Otrzymywanie cyklodekstryn – produkcja okresowa:
- przy użyciu mikrokapsułek hydrożelowych,
- bezpośrednie dodawanie do roztworu skrobi,
- Otrzymywanie kompleksów ze związkami hydrofobowymi.
- Suszenie rozpyłowe otrzymanych kompleksów.
Zalety/korzyści z zastosowania technologii:
- Wykorzystanie do produkcji cyklodekstryn skrobi ziemniaczanej spowoduje wzrost konkurencyjności firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków w kierunku produkcji skrobi;
- Wdrożona technologia przyczyni się do powstania nowych przedsiębiorstw, które będą się specjalizowały w produkcji cyklodekstryn, wykorzystując do tego celu zasoby naturalne regionu, dostępność do usług innych przedsiębiorstw, tworząc w te sposób współprace pomiędzy MŚP;
- Wdrożenie technologii przyczyni się do zwiększenia konkurencyjność podmiotów gospodarczych reprezentujących branżę spożywczą;
- Korzyści dla odbiorcy końcowego to możliwość zakupu produktów o zwiększonej wartości odżywczej bez utraty walorów smakowych i estetycznych, poprawa jakości opakowań.
Zastosowanie
Zastosowanie rynkowe w branży / branżach: Innowacyjna technologia produkcyjna cyklodekstryn, które mogą zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz inne sektory gospodarcze, powiązane z branżą spożywczą.
Kontakt z Brokerem Technologii
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Paweł Żebrowski
tel. 725 29 28 11
e-mail: pzebrowski@zut.edu.pl