Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opracowana technologia powoduje, że w jej wyniku otrzymuje się tzw. produkty o wysokiej wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Know-how
Jednostki naukowe: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opracowana technologia powoduje, że w jej wyniku otrzymuje się tzw. produkty o wysokiej wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Technologia


Technologia otrzymywania cyklodekstryn składa się z następujących etapów:

  • Otrzymywanie enzymu ze szczepu bakterii produkujących cyklodekstryny.
  • Otrzymywanie cyklodekstryn – produkcja okresowa:
    • przy użyciu mikrokapsułek hydrożelowych,
    • bezpośrednie dodawanie do roztworu skrobi,
  • Otrzymywanie kompleksów ze związkami hydrofobowymi.
  • Suszenie rozpyłowe otrzymanych kompleksów.

Zalety/korzyści z zastosowania technologii:

  • Wykorzystanie do produkcji cyklodekstryn skrobi ziemniaczanej spowoduje wzrost konkurencyjności firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków w kierunku produkcji skrobi;
  • Wdrożona technologia przyczyni się do powstania nowych przedsiębiorstw, które będą się specjalizowały w produkcji cyklodekstryn, wykorzystując do tego celu zasoby naturalne regionu, dostępność do usług innych przedsiębiorstw, tworząc w te sposób współprace pomiędzy MŚP;
  • Wdrożenie technologii przyczyni się do zwiększenia konkurencyjność podmiotów gospodarczych reprezentujących branżę spożywczą;
  • Korzyści dla odbiorcy końcowego to możliwość zakupu produktów o zwiększonej wartości odżywczej bez utraty walorów smakowych i estetycznych, poprawa jakości opakowań.
Zastosowanie

Zastosowanie rynkowe w branży / branżach: Innowacyjna technologia produkcyjna cyklodekstryn, które mogą zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz inne sektory gospodarcze, powiązane z branżą spożywczą.


Kontakt z Brokerem Technologii
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

pzebrowski-100.jpg

Paweł Żebrowski

tel. 725 29 28 11

e-mail: pzebrowski@zut.edu.pl

rciitt-zut-logo.jpg

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano