
Jednostki naukowe: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Know–how chronione proceduralnie
Jedyne przebadane klinicznie pieczywo dostępne na rynku.
Unikalne pieczywo
Medyczne pieczywo pomocne w terapii osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, w postaci wysokobłonnikowej bułki posiadającej cechy żywności medycznej. Rolą pieczywa poprzez dostarczenie odpowiedniej jakości włókna rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego oraz fitoskładników (m.in. ostropest plamisty, witaminy z grupy B, β-glukany) jest przemodelowanie funkcji mikrobiomu w kierunku poprawy funkcjonowania osi jelito-wątroba. Następstwem stosowania diety jest zmiana zawartości bakterii jelitowych, która wywiera korzystny wpływ na masę ciała, mikrobom, glikemię, parametry stłuszczenia wątroby u osób z NAFLD z nieprawidłowo wysoką masą ciała. Produkt skierowany jest głównie do osób z nieprawidłowo wysoką masą ciała i z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (NAFLD). Bułka jest przebadana kliniczne oraz może być wartościowym codziennym elementem diety.
Zastosowanie
Terapia osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby i otyłością.
Odbiorcy produktu
- Firmy biotechnologiczne
- Firmy farmaceutyczne
- Firmy produkujące sprzęt do neuroobrazowania
- Szpitale
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Transferu Technologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
tel. +48 91 480 08 75
e-mail: cttpum@pum.edu.pl