Medyczne pieczywo dla osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby i otyłością

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Jedyne przebadane klinicznie pieczywo dostępne na rynku.
Know-how
Jednostki naukowe: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Know–how chronione proceduralnie
Jedyne przebadane klinicznie pieczywo dostępne na rynku.
Unikalne pieczywo

Medyczne pieczywo pomocne w terapii osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, w postaci wysokobłonnikowej bułki posiadającej cechy żywności medycznej. Rolą pieczywa poprzez dostarczenie odpowiedniej jakości włókna rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego oraz fitoskładników (m.in. ostropest plamisty, witaminy z grupy B, β-glukany) jest przemodelowanie funkcji mikrobiomu w kierunku poprawy funkcjonowania osi jelito-wątroba. Następstwem stosowania diety jest zmiana zawartości bakterii jelitowych, która wywiera korzystny wpływ na masę ciała, mikrobom, glikemię, parametry stłuszczenia wątroby u osób z NAFLD z nieprawidłowo wysoką masą ciała. Produkt skierowany jest głównie do osób z nieprawidłowo wysoką masą ciała i z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (NAFLD). Bułka jest przebadana kliniczne oraz może być wartościowym codziennym elementem diety.

Zastosowanie

Terapia osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby i otyłością.

Odbiorcy produktu
  • Firmy biotechnologiczne
  • Firmy farmaceutyczne
  • Firmy produkujące sprzęt do neuroobrazowania
  • Szpitale

Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Transferu Technologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

pum-ctt.jpg

tel. +48 91 480 08 75
e-mail: cttpum@pum.edu.pl

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano