Ocena aktywności i czystości mikrobiologicznej preparatów liofilizowanego mleka kobiecego utrwalonego metodą wysokich ciśnień

Warszawski Uniwersytet Medyczny
Rozwiązanie bazuje na technice wysokiego ciśnienia hydrostatycznego (HHP), jest nietermiczną metodą utrwalania żywności opartą na koncepcji „minimalnego przetwarzania”. HHP zwiększa bezpieczeństwo produktów spożywczych.
Know-how
Jednostki naukowe: Warszawski Uniwersytet Medyczny
Rozwiązanie bazuje na technice wysokiego ciśnienia hydrostatycznego (HHP), jest nietermiczną metodą utrwalania żywności opartą na koncepcji „minimalnego przetwarzania”. HHP zwiększa bezpieczeństwo produktów spożywczych i wydłuża ich trwałość, jednocześnie pozwalając na zachowanie wartości żywieniowych i sensorycznych.

W celu określenia skuteczności procesu utrwalania mleka kobiecego w zapewnieniu czystości mikrobiologicznej, zbadano wrażliwość wybranych drobnoustrojów na zastosowane ciśnienia, w próbkach mleka celowo kontaminowanego mikroorganizmami potencjalnie chorobotwórczymi. Następnie mleko poddano liofilizacji i zbadano jego czystość i aktywność biologiczną.

Korzyści z zastosowania
  • Liofilizacja mleka utrwalonego przez wysokie ciśnienia pozwala zachować bioaktywne właściwości mleka.
  • Liofilizacja usprawnia etap przechowywania mleka w bankach mleka – mleko zajmuje mniej miejsca i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
  • Ułatwia dystrybucje a co najważniejsze umożliwia łatwe porcjowanie i idealne dostosowanie żywienia małego pacjenta do jego potrzeb.
Dojrzałość technologii

Rozwiązanie bazuje na technice wysokiego ciśnienia hydrostatycznego (HHP), jest nietermiczną metodą utrwalania żywności
opartą na koncepcji „minimalnego przetwarzania”. Ułatwia dystrybucję oraz przechowywanie mleka w bankach mleka kobiecego.Technologia wymaga dalszych prac B+R.

Zastosowanie
  • farmacja,
  • biomedycyna,
  • medycyna.

Kontakt z Brokerem Technologii
Synergia - WUM Sp. z o.o.

e-mail: biuro@synergia-wum.pl

synergia-uw.jpgCentrum Transferu Technologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny

e-mail: ctt@wum.edu.pl

ctt-wum2_1.jpg

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano