Baton o niskim indeksie glikemicznym i sposób przygotowania batonu o niskim indeksie glikemicznym

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia obejmuje przygotowanie innowacyjnej przekąski warzywno-owocowej, dostępnej również dla diabetyków, ze względu na zaprojektowany niski indeks glikemiczny - w formie zwartego batonu odżywczego.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442490

O technologii

Technologia przygotowania produktu obejmuje wykorzystanie technik przetwarzania przyjaznych diabetykom, oraz surowców roślinnych o udokumentowanych właściwościach regulujących glikemię. Obejmuje ona wytworzenie jednorodnych batonów warzywno-owocowych, poprzez połączenie składników surowcowych w odpowiednich proporcjach, i jednoczesne wzbogacenie mieszaniny suszonych liśćmi morwy białej, dla zapewnienia wysokiej jakości żywieniowej i funkcjonalności. Specyficzne właściwości elementów morwy białej wynikają z obecności wielu związków o aktywności potencjalnie prozdrowotnej, w tym najbardziej istotnych z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów tj. 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu (DNJ) i pochodnych. Składniki te posiadają udokumentowane korzystne działanie profilaktyczne w diecie osób z hiperglikemią jak również wspierać leczenie schorzeń glikemicznych. Wszystkie surowce wykorzystane w opracowanej recepturze są dostępne na rynku krajowym.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano