
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442490
O technologii
Technologia przygotowania produktu obejmuje wykorzystanie technik przetwarzania przyjaznych diabetykom, oraz surowców roślinnych o udokumentowanych właściwościach regulujących glikemię. Obejmuje ona wytworzenie jednorodnych batonów warzywno-owocowych, poprzez połączenie składników surowcowych w odpowiednich proporcjach, i jednoczesne wzbogacenie mieszaniny suszonych liśćmi morwy białej, dla zapewnienia wysokiej jakości żywieniowej i funkcjonalności. Specyficzne właściwości elementów morwy białej wynikają z obecności wielu związków o aktywności potencjalnie prozdrowotnej, w tym najbardziej istotnych z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów tj. 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu (DNJ) i pochodnych. Składniki te posiadają udokumentowane korzystne działanie profilaktyczne w diecie osób z hiperglikemią jak również wspierać leczenie schorzeń glikemicznych. Wszystkie surowce wykorzystane w opracowanej recepturze są dostępne na rynku krajowym.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 168.00 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 171.23 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 205.15 KB