
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432048 z dnia 2 grudnia 2019 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5
Opis receptury
Przedmiotem receptury są blendy (mieszaniny) olejów tłoczonych na zimno o cechach prozdrowotnych i technologicznych pozwalające na wprowadzenie do organizmu człowieka mieszaniny kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 o optymalnym dla organizmu stosunku 5:1. Blendy są olejami opartymi o olej ryżowy oraz inne oleje, które mogą być olejami tłoczonymi na zimno lub rafinowanymi. Poza odpowiednią wartością żywieniową uzyskano oleje o zwiększonej stabilności oksydatywnej oraz termicznej w stosunku do składnika najmniej trwałego. Oleje charakteryzują się zwiększoną odpornością na straty wartości odżywczej w czasie krótkotrwałego ogrzewania w wysokiej temperaturze.
Mieszaniny składają się z dwóch lub trzech olejów spożywczych dostępnych na rynku i mogą być przygotowane bezpośrednio w zakładzie produkcji olejów poprzez ich właściwe wymieszanie bez konieczności poszerzania bazy technicznej zakładu.
Grupy mieszanin i otrzymane blendy:
Mieszaniny na bazie oleju ryżowego:
- Olej ryżowy i olej rzepakowy
- Olej ryżowy i olej rydzowy
- Olej ryżowy i olej lniany
- Olej ryżowy i olej konopny i olej rzepakowy
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
[ .pdf ] 334.93 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 329.60 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 321.01 KB