Chleb mieszany z leżakowanymi liśćmi morwy białej, w szczególności dla diabetyków

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest przygotowanie innowacyjnego pieczywa dla diabetyków - chleba mieszanego z dodatkiem znamiennego dla diabetyków surowca roślinnego tj. morwy białej, o udokumentowanych właściwościach regulujących glikemię.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432706

O technologii,

Przygotowanie innowacyjnego pieczywa dla diabetyków obejmuje wytworzenie ciasta poprzez połączenie składników surowcowych (m.in. mąk, wody, drożdży) w odpowiednich proporcjach, i jednoczesne wprowadzenie do mieszaniny prawidłowo przetworzonego suszu liściowego. Specyficzny susz liściowy wytworzony jest według ściśle określonego, nowego schematu przetwarzania liści morwy białej, nieznanego dotąd ani w Polsce ani na świecie, który to jest całkowicie nowym sposobem na pozyskanie półproduktu o wysokich walorach żywieniowych w odniesieniu do aktywności przeciwutleniającej kształtowanej obecnością suszu w takim pieczywie. Jednocześnie technologia pozyskania tego suszu jest możliwa do wykonania w warunkach przemysłowych dostępnych w Polsce, za zastosowaniem dostępnej powszechnie aparatury i urządzeń przemysłu spożywczego.

Technologia obejmuje etapy związane z kolejno: rozdrabnianie, skręcaniem, leżakowaniem i suszeniem liści morwy białej, zebranych na terenie polskich plantacji, odmiany rodzimej. Parametry poszczególnych etapów są kompletnie opracowane na cele wytwarzania możliwie najlepszego jakościowo suszu liściowego, który stanowi znamienny składnik produktu gotowego. Ponadto sam sposób zbioru (ręcznego) i obróbki liści przed przetworzeniem jest szczegółowo określony.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie pt.  EkoBioFood - PULS Plantinova 2.0 w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego "Inkubator Innowacyjności 2.0" w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (Działanie 4.4). 


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano