
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432713 z dnia 27 stycznia 2020 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5
Opis technologii
Technologia dotyczy sposobu otrzymania funkcjonalnej czekolady probiotycznej z owocami derenia, którego zawartość i obecność związków determinuje funkcjonalność finalnego produktu. Produkt nie zawiera cukru, swój smak zawdzięcza poliolom oraz związkom zawartym w suszonych i rozdrobnionych owocach derenia jadalnego. Założeniem było otrzymanie produktu w którym dereń nie wpływa negatywnie na liczebność bakterii probiotycznych, które są stabilne podczas 12 miesięcznego przechowywania.
Właściwości czekolady z dereniem
Wykazano że szczepy bakterii probiotycznych Bacillus coagulans pozwalają na zachowanie zadowalającej liczebności w czekoladzie z dereniem po procesie technologicznym jakim jest konszowanie. Ocena sensoryczna otrzymanych prób wskazała że nowoopracowana czekolada jest pozytywnie odbierana przez potencjalnych konsumentów.
Więcej informacji o technologii:
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
[ .pdf ] 333.09 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 330.68 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 322.04 KB