Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Czekolada nie zawiera cukru, swój smak zawdzięcza poliolom oraz związkom zawartym w suszonych i rozdrobnionych owocach derenia jadalnego
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432713 z dnia 27 stycznia 2020 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5

Opis technologii

Technologia dotyczy sposobu otrzymania funkcjonalnej czekolady probiotycznej z owocami derenia, którego zawartość i obecność związków determinuje funkcjonalność finalnego produktu. Produkt nie zawiera cukru,  swój smak zawdzięcza poliolom oraz związkom zawartym w suszonych i rozdrobnionych owocach derenia jadalnego. Założeniem było otrzymanie produktu w którym dereń nie wpływa negatywnie na liczebność bakterii probiotycznych, które są stabilne podczas 12 miesięcznego przechowywania.

Właściwości czekolady z dereniem

Wykazano że szczepy bakterii probiotycznych Bacillus coagulans pozwalają na zachowanie zadowalającej liczebności w czekoladzie z dereniem po procesie technologicznym jakim jest konszowanie. Ocena sensoryczna otrzymanych prób wskazała że nowoopracowana czekolada jest pozytywnie odbierana przez potencjalnych konsumentów.

Więcej informacji o technologii: 


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Galeria zdjęć

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano