Ekstrudat do produkcji roślinnego zastępnika mięsa i sposób wytwarzania ekstrudatu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia otrzymywania ekstrudatów z wykorzystaniem białka ziemniaczanego.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.443321

O technologii

Przedmiotem zaproszenia jest opracowana technologia otrzymywania ekstrudatów z wykorzystaniem białka ziemniaczanego, które cechują się wyższą od konkurencyjnych, wartością odżywczą w kontekście aminogramu, jednocześnie zachowując właściwości technologiczne pozwalające użyć otrzymane ekstrudaty w analogach mięsa. Ekstruzja wysokotemperaturowa to proces, w którym podatne na zwiększenie objętości surowce skrobiowe jak i białkowe ulegają plastyfikacji i są gotowane w cylindrze ekstrudera. Wysoka temperatura panująca wewnątrz ekstrudera sprawia, iż dochodzi do szeregu zmian w obrabianym surowcu takich jak: kleikowanie i dekstrynizację skrobi, denaturacja białek, a także tworzenie się związków kształtujących smak i zapach produktu finalnego. Wykorzystanie tego procesu do otrzymania strukturyzowanych białek roślinnych, będących bazą roślinnych analogów produktów mięsnych, zyskuje coraz większą popularność. Technologia jest propozycją dla branży spożywczej m.in.: producentów przekąsek ekstrudowanych, firm produkujących ekstrudaty roślinne.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 65

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano