
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.443321
O technologii
Przedmiotem zaproszenia jest opracowana technologia otrzymywania ekstrudatów z wykorzystaniem białka ziemniaczanego, które cechują się wyższą od konkurencyjnych, wartością odżywczą w kontekście aminogramu, jednocześnie zachowując właściwości technologiczne pozwalające użyć otrzymane ekstrudaty w analogach mięsa. Ekstruzja wysokotemperaturowa to proces, w którym podatne na zwiększenie objętości surowce skrobiowe jak i białkowe ulegają plastyfikacji i są gotowane w cylindrze ekstrudera. Wysoka temperatura panująca wewnątrz ekstrudera sprawia, iż dochodzi do szeregu zmian w obrabianym surowcu takich jak: kleikowanie i dekstrynizację skrobi, denaturacja białek, a także tworzenie się związków kształtujących smak i zapach produktu finalnego. Wykorzystanie tego procesu do otrzymania strukturyzowanych białek roślinnych, będących bazą roślinnych analogów produktów mięsnych, zyskuje coraz większą popularność. Technologia jest propozycją dla branży spożywczej m.in.: producentów przekąsek ekstrudowanych, firm produkujących ekstrudaty roślinne.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 65
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 184.35 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 181.86 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 180.14 KB