Frakcja polisacharydowa z gatunku grzyba Rozites caperatus oraz sposób jej otrzymywania i jej zastosowanie

Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Przedmiotem wynalazku jest frakcja polisacharydowa z gatunku grzyba Rozites caperatus znanego również jako płachetka kołpakowata oraz sposób jej otrzymywania i zastosowanie.
Patenty / Zgłoszenia patentowe
Jednostki naukowe: Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Numer zgłoszenia / patentu: pat.237581

OPIS TECHNOLOGII:

  • Przedmiotem wynalazku jest frakcja polisacharydowa z gatunku grzyba Rozites caperatus znanego również jako płachetka kołpakowata oraz sposób jej otrzymywania i zastosowanie.
  • Celem wynalazku jest uzyskanie kompleksu polisacharydów z grzyba jadalnego Rozites caperatus zdolnego do stymulacji wzrostu bakterii z rodzaju Lactobacillus, który w niezmienionej formie dociera do jelita grubego wykazując aktywność prebiotyczną.

KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA:

  • Polisacharydy z Rozites caperatus stymulują wzrost korzystnych dla zdrowia człowieka bakterii probiotycznych w jelicie grubym.
  • Otrzymany kompleks polisacharydów wykazuje wysoki potencjał prebiotyczny, którego aktywność jest kilkukrotnie wyższa niż dostępnych obecnie komercyjne prebiotyków (inulina i FOS).
  • Pozyskane polisacharydy mogą być wykorzystane m.in. do produkcji preparatów prebiotycznych, żywności funkcjonalnej i nutraceutyków.

 DOJRZAŁOŚĆ TECHNOLOGII:

Wynalazek znajduje się na wstępnym etapie rozwoju gotowości technologicznej. Opracowano i zoptymalizowano otrzymywanie frakcji polisacharydowej w postaci proszku w warunkach laboratoryjnych. Określono wydajność procesu, skład i stopień czystości frakcji polisacharydów. Potwierdzono w warunkach in vitro wysokie parametry wymagane od substancji o działaniu prebiotycznym. Wykazano wysoką skuteczność prebiotyczną otrzymanej frakcji na szczepach wzorcowych oraz klinicznych Lactobacillus rhamnosus.   Określono koncepcję rozwoju technologii i możliwe kierunki jej przyszłego zastosowania.

Kontakt z Centrum Transferu Wiedzy

Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

e-mail: transfer.wiedzy@umlub.pl

tel. +48 81 448 51 60

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano