
Jednostki naukowe: Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Numer zgłoszenia / patentu: pat.237581
OPIS TECHNOLOGII:
- Przedmiotem wynalazku jest frakcja polisacharydowa z gatunku grzyba Rozites caperatus znanego również jako płachetka kołpakowata oraz sposób jej otrzymywania i zastosowanie.
- Celem wynalazku jest uzyskanie kompleksu polisacharydów z grzyba jadalnego Rozites caperatus zdolnego do stymulacji wzrostu bakterii z rodzaju Lactobacillus, który w niezmienionej formie dociera do jelita grubego wykazując aktywność prebiotyczną.
KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA:
- Polisacharydy z Rozites caperatus stymulują wzrost korzystnych dla zdrowia człowieka bakterii probiotycznych w jelicie grubym.
- Otrzymany kompleks polisacharydów wykazuje wysoki potencjał prebiotyczny, którego aktywność jest kilkukrotnie wyższa niż dostępnych obecnie komercyjne prebiotyków (inulina i FOS).
- Pozyskane polisacharydy mogą być wykorzystane m.in. do produkcji preparatów prebiotycznych, żywności funkcjonalnej i nutraceutyków.
DOJRZAŁOŚĆ TECHNOLOGII:
Wynalazek znajduje się na wstępnym etapie rozwoju gotowości technologicznej. Opracowano i zoptymalizowano otrzymywanie frakcji polisacharydowej w postaci proszku w warunkach laboratoryjnych. Określono wydajność procesu, skład i stopień czystości frakcji polisacharydów. Potwierdzono w warunkach in vitro wysokie parametry wymagane od substancji o działaniu prebiotycznym. Wykazano wysoką skuteczność prebiotyczną otrzymanej frakcji na szczepach wzorcowych oraz klinicznych Lactobacillus rhamnosus. Określono koncepcję rozwoju technologii i możliwe kierunki jej przyszłego zastosowania.
Kontakt z Centrum Transferu Wiedzy
Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
e-mail: transfer.wiedzy@umlub.pl
tel. +48 81 448 51 60