
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432707 z dnia 27 stycznia 2020 roku
Charakterystyka technologii
Opracowana technologia opiera się na zastąpieniu klejów syntetycznych środkami spożywczymi - mąkami, i za ich pomocą spajaniu włókien drzewnych do płyty lub innych form stanowiących materiał wypełniający opakowanie. Wilgotność włókna drzewnego może wynosić od 2% do 30%. Włókna drzewne o wilgotności poniżej 10% pokrywa się roztworem mąki ziemniaczanej (skrobi) o stężeniu 3% - 4% lub zbożowej (żytniej, pszenicznej) o stężeniu 10% – 15% i z nich formuje się kobierzec. Stopień zaklejenia wynosi od 2% do 20% suchej masy mąki do suchej masy włókien. Włókno drzewne może pochodzić z każdego gatunku drewna, w polskich warunkach głównie sosny, jednakże do uzyskania jasnego wyglądu płyty, korzystnie jest stosować włókno topolowe. W sytuacji gdy wilgotność włókien jest powyżej 12% na włókno o tej wilgotności można nanosić mąkę w formie sypkiej. Wzrost wilgotności włókien zapewnia lepsze rozprowadzenie spoiwa na powierzchni włókien i pozwala na zapewnienie kleikowania podczas prasowania kobierca w temperaturze 150°C – 180°C. Tym sposobem można produkować płyty o grubości od 15 mm do 35 mm. Po wyprasowaniu płyty mogą zostać poddane dosuszeniu do wilgotności poniżej 10%, jeżeli proces został przerwany wcześniej. W przypadku wymaganej zwiększonej gładkości powierzchni, przed umieszczeniem kobierca w prasie, na uformowaną po prasie wstępnej warstwę kobierca można napylić mąkę skrobiową i rozpylić wodę.
Więcej informacji o technologii:
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
[ .pdf ] 336.83 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 330.21 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 322.17 KB