
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.439195
O technologii
Mebel o dwóch innowacyjnych cechach: możliwość dopasowania się do szerokości pomieszczenia oraz możliwość zmian liczby i wzajemnych proporcji wymiarowych podziałów wewnętrznych realizowana przez regulację szerokości poszczególnych sekcji.
Jeden lub dwa takie meble mogą stanowić kompletna zabudowę meblową kuchni. Mebel według wynalazku może mieć wiele wymiarowych i topologicznych wariantów wykonania. Może być wytworzony zarówno jako szafka zawieszona na ścianie jak i szafka stojąca na podłodze. Przykładowy wariant jest szafką dolną o szerokości, którą można regulować w zakresie 2000-2300 mm i ma 9 przegród umożliwiających podział przestrzeni wewnętrznej na 5-10 części, o różnych szerokościach. Jego konstrukcja składa się z korpusu wraz z wysuwanymi 9 ścianami wewnętrznymi, pięciu frontów (drzwi) o regulowanej szerokości. Korpus składa się z dna, podstawowej płyty roboczej, dodatkowej krótkiej płyty roboczej (umożliwiającej dopasowanie szerokości mebla do wymiarów pomieszczenia), ściany tylnej, dwóch ścian bocznych oraz dna podstawowego i dna dodatkowego (krótkiego). Ściany wewnętrzne umieszczone są w rowkach o przekroju prostokątnym, umożliwiających zmianę miejsca zamontowania każdej ściany wewnętrznej i dzięki temu zmianę szerokości każdej sekcji mebla. Ściany boczne korpusu oraz dno korpusu wykonywane są z płyty MDF o grubości 18 mm, ściany wewnętrzne z płyty MDF o grubości 12 mm, a obie płyty robocze wykonywane są z płyty MDF o grubości 28 mm. Konstrukcja frontów mebla (drzwiczek) opiera się na rozsuwanej na szerokość metalowej ramie będącej połączeniem dwóch współśrodkowych aluminiowych rur o przekroju kwadratowym z aluminiowymi ceownikami. Wypełnienie każdego frontu składa się z dwóch formatek wykonanych z płyty MDF o grubości 8 mm, zamocowanych w opisanej wyżej metalowej ramie. Do połączenia elementów korpusu oraz do zamocowania frontów użyte są typowe dla mebli kuchennych łączniki i zawiasy. W meblu można zastosować typowe akcesoria i uchwyty meblowe.
Więcej informacji o technologii:
Technologia została w ramach projektu „AgriBioFood PULS IUNG 4.0”, który jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
za_cznik_nr_1_formularz_oferty_zakupu_praw-28_2022.pdf
[ .pdf ] 304.32 KB
-
za_cznik_nr_2_a_formularz_oferty_zakupu_licencji_28_2022.pdf
[ .pdf ] 308.20 KB
-
zaproszenie-z-dnia-21-pazdziernika-2022-roku-nr-28-inin40-2022.pdf
[ .pdf ] 498.24 KB