Jednostki naukowe: Uniwersytet Warszawski
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 7
Jak radzić sobie z rosnącym niedożywieniem?
Według badań prowadzonych przez UNICEF każdego roku niedożywienie jest przyczyną śmierci 5 milionów 600 tysięcy dzieci. Jednym z potencjalnych narzędzi stosowanym do walki z niedożywieniem dzieci jest proszek euglenowy bogaty w 59 dobrze zbilansowanych związków (witaminy i minerały), który zastosowano jako kluczowy składnik ciastek. W toku badań zaobserwowano, że 6 ciastek z dodatkiem proszku euglenowego zastępuje dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Głównym ograniczeniem tego rozwiązania jest wysoki koszt produkcji wynikający z dostępności pożywek do hodowli wybranych szczepów eugleniny.
Produkcja proszku z 2 szczepów euglenin z użyciem odpadów
Opracowano dwa szczepy euglenin o wysokiej zawartości beta -glukanu, polisacharydu wykazującego różne właściwości prozdrowotne. Oba można wydajnie namnażać na tanich pożywkach, które są odpadami poprodukcyjnymi z różnych gałęzi przemysłu rolno-spożywczego, co redukuje ilość emisji CO2 do atmosfery i stanowi odpowiedź na rosnące zanieczyszczenie środowiska. Jeden ze szczepów do wydajnej produkcji nie wymaga światła, co umożliwia dalszą redukcję kosztów. Uzyskany produkt — proszek euglenowy — nie rożni się niczym od dostępnego na rynku, ale jego produkcja jest istotnie tańsza, prostsza i korzystniejsza dla środowiska.
Korzyści
- Zawartość beta-glukanu 30% większa niż u konkurencji.
- Koszty produkcji jednego grama proszku euglenowego o 40% mniejsze niż u konkurencji.
- Efektywna hodowla szczepów możliwa jest na tanich, łatwo dostępnych podłożach pochodzenia.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Transferu Technologii i Wiedzy Uniwersytetu Warszawskiego
tel. (22) 55 40 725
e-mail: rafal.murawski@cttw.uw.edu.pl