Olej naturalny wzbogacony w celu zwiększenia właściwości antyoksydacyjnych o składniki pozyskane z roślin krajowych

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Sposób uzyskania olejów roślinnych o ponad czterokrotnie zwiększonej aktywności antyoksydacyjnej, przekładającej się na wzrost trwałości preparatu kosmetycznego.
Patenty / Zgłoszenia patentowe
Jednostki naukowe: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Numer zgłoszenia / patentu: P.418696
Sposób uzyskania olejów roślinnych o ponad czterokrotnie zwiększonej aktywności antyoksydacyjnej, przekładającej się na wzrost trwałości preparatu kosmetycznego.
Opis receptury produktu

Uzyskanie właściwości antyoksydacyjnych osiągane jest poprzez wzbogacenie oleju roślinnego o suszone liście roślin należących do rodziny różowatych. Surowce pochodzenia tych roślin wykazują działania przeciwutleniające oraz potęgują działanie nawilżające, przeciwstarzeniowe oraz promieniochronne. Wynalazek może być wykorzystywany jako składnik fazy lipidowej emulsji w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym. Do produkcji oleju naturalnego wykorzystywane są łatwo dostępne rośliny.

Rozwiązanie jest innowacyjne i ekologiczne, surowce wykorzystywane do opracowania receptury oleju są pochodzenia naturalnego i nie stanowią żadnego zagrożenia dla środowiska.

Zastosowanie oleju naturalnego

Produkt ma zastosowanie w branży kosmetycznej jako naturalny antyoksydant, mający na celu przedłużenie trwałości kosmetyków. Możliwe jest również zastosowanie w szeroko pojętej branży spożywczej do naturalnego przedłużania żywotności olejów spożywczych.

Odbiorcy
  • Przemysł kosmetyczny,
  • Odbiorca indywidualny,
  • Rynek środków konserwujących używanych w kosmetykach.

Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Transferu Technologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

pum-ctt.jpg

tel. +48 91 480 08 75
e-mail: cttpum@pum.edu.pl

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano