
Jednostki naukowe: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Numer zgłoszenia / patentu: P.418696
Sposób uzyskania olejów roślinnych o ponad czterokrotnie zwiększonej aktywności antyoksydacyjnej, przekładającej się na wzrost trwałości preparatu kosmetycznego.
Opis receptury produktu
Uzyskanie właściwości antyoksydacyjnych osiągane jest poprzez wzbogacenie oleju roślinnego o suszone liście roślin należących do rodziny różowatych. Surowce pochodzenia tych roślin wykazują działania przeciwutleniające oraz potęgują działanie nawilżające, przeciwstarzeniowe oraz promieniochronne. Wynalazek może być wykorzystywany jako składnik fazy lipidowej emulsji w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym. Do produkcji oleju naturalnego wykorzystywane są łatwo dostępne rośliny.
Rozwiązanie jest innowacyjne i ekologiczne, surowce wykorzystywane do opracowania receptury oleju są pochodzenia naturalnego i nie stanowią żadnego zagrożenia dla środowiska.
Zastosowanie oleju naturalnego
Produkt ma zastosowanie w branży kosmetycznej jako naturalny antyoksydant, mający na celu przedłużenie trwałości kosmetyków. Możliwe jest również zastosowanie w szeroko pojętej branży spożywczej do naturalnego przedłużania żywotności olejów spożywczych.
Odbiorcy
- Przemysł kosmetyczny,
- Odbiorca indywidualny,
- Rynek środków konserwujących używanych w kosmetykach.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Transferu Technologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
tel. +48 91 480 08 75
e-mail: cttpum@pum.edu.pl