
Jednostki naukowe: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Numer zgłoszenia / patentu: P.403298, EP13461510
Opakowanie stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z żywnością lub stanowi fragment opakowania żywności.
Opakowanie to pozwala na wymianę gazów pomiędzy wnętrzem komory zawierającej bioaktywny modyfikator atmosfery i zewnętrznym środowiskiem z produktem spożywczym w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia etanolu, co przedłuża trwałość pakowanego produktu. Jest to rozwiązanie szczególnie skuteczne wobec pleśni, ale może również efektywnie hamować wzrost drożdży i bakterii.
Zalety i korzyści z zastosowania technologii
Brak jest na rynku opakowania w takiej formie o takiej konstrukcji z w/w właściwościami. Zaletą rozwiązania jest to, że zapakowane produkty spożywcze nie mają bezpośredniego kontaktu z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery, co sprawia, że nie zostaną nim zanieczyszczone.
Uniwersalność
Uniwersalna konstrukcja opakowania umożliwia jego zastosowanie zarówno jako fragment opakowania produktu albo w postaci saszetki, która jest umieszczana w opakowaniu produktu spożywczego. Konstrukcja opakowania umożliwia przechowywanie bioaktywnego modyfikatora i jego aktywację w pożądanym momencie (opakowanie z modyfikatorem można przygotować wcześniej, a następnie go aktywować poprzez słaby zgrzew, który można zerwać w momencie pakowania produktu spożywczego). Uniwersalność konstrukcji opakowania pozwala na swobodne dostosowywanie jego wielkości (rozmiarów) do potrzeb pakowanej żywności.
Zastosowanie
Zastosowanie rynkowe w branży / branżach: Branża opakowaniowa.
Kontakt z Brokerem Technologii
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Paweł Żebrowski
tel. 725 29 28 11
e-mail: pzebrowski@zut.edu.pl