Pieczywo bezglutenowe wzbogacone białkami niekonwencjonalnymi i sposób otrzymania pieczywa bezglutenowego

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Pieczywo to w składzie zawiera dodatek białek niekonwencjonalnych i/lub mieszaninę tychże białek. Jako dodatki białkowe zastosowano proszek ze świerszczy domowych oraz białko wyizolowane z soku ziemniaczanego.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.446510

O technologii

Przedmiotem zaproszenia jest technologia pn. Pieczywo bezglutenowe wzbogacone białkami niekonwencjonalnymi i sposób otrzymania pieczywa bezglutenowego. Pieczywo to w składzie zawiera dodatek białek niekonwencjonalnych i/lub mieszaninę tychże białek. Jako dodatki białkowe zastosowano proszek ze świerszczy domowych oraz białko wyizolowane z soku ziemniaczanego. Oba białka mają korzystny żywieniowo profil aminokwasowy, pozwalający określić je jako pełnowartościowe, jednak istotne jest również to, że dostarczają aminokwasów będących prekursorami atrakcyjnego aromatu pieczywa, porównywalnego z pieczywem pszennym. Technologia może znaleźć zastosowanie u producentów produktów bezglutenowych, producentów mieszanek i koncentratów spożywczych sypkich, w piekarniach i cukierniach.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 65

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano