
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.446510
O technologii
Przedmiotem zaproszenia jest technologia pn. Pieczywo bezglutenowe wzbogacone białkami niekonwencjonalnymi i sposób otrzymania pieczywa bezglutenowego. Pieczywo to w składzie zawiera dodatek białek niekonwencjonalnych i/lub mieszaninę tychże białek. Jako dodatki białkowe zastosowano proszek ze świerszczy domowych oraz białko wyizolowane z soku ziemniaczanego. Oba białka mają korzystny żywieniowo profil aminokwasowy, pozwalający określić je jako pełnowartościowe, jednak istotne jest również to, że dostarczają aminokwasów będących prekursorami atrakcyjnego aromatu pieczywa, porównywalnego z pieczywem pszennym. Technologia może znaleźć zastosowanie u producentów produktów bezglutenowych, producentów mieszanek i koncentratów spożywczych sypkich, w piekarniach i cukierniach.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 65
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 184.28 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 181.40 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 179.74 KB