Pieczywo z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opracowany produkt w postaci pieczywa (chleb) może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, kanapek, zapiekanek, zup (grzanki), których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Patenty / Zgłoszenia patentowe
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.432704 z dnia 27 stycznia 2020 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5

Opis technologii 

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci pieczywa (chleb) może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, kanapek, zapiekanek, zup (grzanki), których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Specyfikacja surowcowa

Receptura zakłada zastosowanie kilku surowców roślinnych, w tym: wzbogacony w Ca miąższ dyni jadalnej liofilizowanej najkorzystniej odmiany „Melonowa żółta”; mąka, drożdże piekarskie, sól, cukier, woda.

Niezbędna aparatura/urządzenia

Do przygotowania produktu niezbędne jest zastosowanie: sita do mąki, miesiarki, krajalnicy, pieca konwekcyjnego lub piekarniczego, miksera, pieca z komorą garowniczą, wytrząsarki, wirówki, liofilizatora, zamrażarki, młynka, chłodziarki.

Więcej informacji o technologii: 


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Galeria zdjęć

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano