
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.432704 z dnia 27 stycznia 2020 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5
Opis technologii
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci pieczywa (chleb) może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, kanapek, zapiekanek, zup (grzanki), których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Specyfikacja surowcowa
Receptura zakłada zastosowanie kilku surowców roślinnych, w tym: wzbogacony w Ca miąższ dyni jadalnej liofilizowanej najkorzystniej odmiany „Melonowa żółta”; mąka, drożdże piekarskie, sól, cukier, woda.
Niezbędna aparatura/urządzenia
Do przygotowania produktu niezbędne jest zastosowanie: sita do mąki, miesiarki, krajalnicy, pieca konwekcyjnego lub piekarniczego, miksera, pieca z komorą garowniczą, wytrząsarki, wirówki, liofilizatora, zamrażarki, młynka, chłodziarki.
Więcej informacji o technologii:
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
[ .pdf ] 334.09 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 330.01 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 321.88 KB