Pieczywo zbożowe i sposób wytwarzania pieczywa zbożowego typu „grissini”

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest opracowanie nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisującej się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.439522

O technologii

Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne. Opracowany produkt w postaci pieczywa zbożowego może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, gulaszy, czy przekąsek, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano