PROTSKAN - szybki sposób pomiaru białka rozpuszczalnego z wykorzystaniem odczynnika Bradford

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
PROTSKAN pozwala na szybką, skriningową kontrolę stężenia białka w próbkach.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.443142

O technologii

Oznaczenie może być przeprowadzone bezpośrednio nawet na  terenie niewielkiego przedsiębiorstwa produkującego żywność, np. browaru rzemieślniczego, nieposiadającego rozbudowanej bazy laboratoryjnej. Rozwiązanie zakłada zastąpienie do odczytu barwy w oznaczeniu białka metodą Bradford specjalistycznego urządzenia pomiarowego, jakim jest spektrofotometr, skanerem biurowym i odczytu intensywności powstałej barwy w skali RGB. Metoda ta jest odpowiednia do pomiaru bardzo niskich stężeń białka 50-500 µg/ml. Oznaczenie przeprowadza się w jednorazowych płytkach mikrotitracyjnych, stosuje się odczynnik Bradford (błękit brylantynowy Coomassie G 250 w etanolu i kwasie fosforowym). Badaną próbkę miesza się z odczynnikiem w stosunku 1:1, a oznaczenie przeprowadza się w środowisku zasadowym. W metodzie Bradford błękit brylantynowy Coomassie G-250 tworzy trwałe połączenia z grupami funkcyjnymi aminokwasów znajdującymi się w białku powodując zmianę barwy odczynnika z brunatnej w kierunku niebieskiej.

PROTSKAN zakłada przeprowadzanie oznaczenia w środowisku zasadowym przy jednoczesnym zastosowaniu większego niż w standardowych oznaczeniach rozcieńczenia odczynnika Bradford, dzięki czemu ułatwione jest uchwycenie niewielkich różnic w barwie, która powstaje przy niskich stężeniach białka. Płytki po przeprowadzonej reakcji umieszcza się skanerze płaskim z głębią kolorów 48 bit i skanuje przy rozdzielczości 300dpi. Barwę poszczególnych studzienek analizuje się i opisuje w skali RGB, np. za pomocą programu Dominant color (lub innego graficznego, np. ColorGrab), który w zaznaczonym obszarze określa średnią barwę RGB. Następnie na podstawie pomiaru intensywności barwy kanału B, biorąc pod uwagę wartości uzyskane dla poszczególnych standardów białka o znanym stężeniu, wyznacza się krzywą opisaną modelem matematycznym. Na jej podstawie określa się stężenie białka w badanej próbie.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego projektu pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano