
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.444251 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5
O technologii
W chwili obecnej dla wielu osób zdrowy sposób życia, w tym zdrowe odżywianie stały się sposobem na życie. Przekłada się to nie tylko na dobór głównych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Te same kryteria i staranność doboru produktów zaczęto stosować także do przekąsek. Dla odbiorców ważna jest już nie tylko ilość węglowodanów, cukrów czy soli w produkcie ale i obecność związków bioaktywnych, flawonoidów, fitosteroli czy innych przeciwutleniaczy.
Sposób przygotowania przekąski typu popcorn z ziarna sorgo sprowadza się do odpowiedniego przygotowania surowca (oczyszczanie, doprowadzenie ziarna do odpowiedniej wilgotności), następnie do podgrzania tłuszczu i wyspania do niego ziarna sorgo, po kilku minutach produkt jest gotowy do spożycia.
Odbiorcy przekąski wytrawnej typu popcorn z ziarna sorgo to przede wszystkim osoby ceniące sobie zdrowy tryb życia, gdyż ziarno sorgo obfituje w związki bioaktywne, jest źródłem luteiny, zeaksantyny i fitosteroli, a dodatkowo skierowane jest do osób cierpiących na celiakię gdyż nie zawiera glutenu.
- Popcorn z kukurydzy – olej rzepakowy (próba kontrolna)
- Popcorn z czerwonego ziarna sorgo – olej rzepakowy
- Popcorn z białego ziarna sorgo – olej rzepakowy
- Popcorn z kukurydzy – olej rydzowy (próba kontrolna)
- Popcorn z czerwonego ziarna sorgo – olej rydzowy
- Popcorn z białego ziarna sorgo – olej rydzowy
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 305.64 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 307.82 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 636.09 KB