Przekąska wytrawna typu popcorn z ziarna sorgo i sposób wytwarzania przekąski wytrawnej typu popcorn z ziarna sorgo

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest przekąska wytrawna typu popcorn z ziarna sorgo i sposób jej wytwarzania na potrzeby przemysłu spożywczego
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.444251 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5

O technologii

W chwili obecnej dla wielu osób zdrowy sposób życia, w  tym zdrowe odżywianie stały się sposobem na życie. Przekłada się to nie tylko na dobór głównych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Te same kryteria i staranność doboru produktów zaczęto stosować także do przekąsek. Dla odbiorców  ważna jest już nie tylko ilość węglowodanów, cukrów czy soli w produkcie ale i obecność związków bioaktywnych, flawonoidów, fitosteroli czy innych przeciwutleniaczy.

Sposób przygotowania przekąski typu popcorn z ziarna sorgo sprowadza się do odpowiedniego przygotowania surowca (oczyszczanie, doprowadzenie ziarna do odpowiedniej wilgotności), następnie do podgrzania tłuszczu i wyspania do niego ziarna sorgo, po kilku minutach produkt jest gotowy do spożycia.

Odbiorcy przekąski wytrawnej typu popcorn z ziarna sorgo to przede wszystkim osoby ceniące sobie zdrowy tryb życia, gdyż ziarno sorgo obfituje w związki bioaktywne, jest źródłem luteiny, zeaksantyny i fitosteroli, a dodatkowo skierowane jest do osób cierpiących na celiakię gdyż nie zawiera glutenu.

popcorn.png

  1. Popcorn z kukurydzy – olej rzepakowy (próba kontrolna)
  2. Popcorn z czerwonego ziarna sorgo – olej rzepakowy
  3. Popcorn z białego ziarna sorgo – olej rzepakowy
  4. Popcorn z kukurydzy – olej rydzowy (próba kontrolna)
  5. Popcorn z czerwonego ziarna sorgo – olej rydzowy
  6. Popcorn z białego ziarna sorgo – olej rydzowy

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano