Słodka przekąska warzywna z dyni jadalnej wzbogaconej w jony wapnia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest słodka przekąska warzywna z dyni jadalnej wzbogaconej w jony wapnia.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432705

O technologii

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci przekąski słodkiej warzywnej może stanowić składnik samodzielny posiłek, jak i składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, jogurtów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie EkoBioFood - PULS Plantinova 2.0 w ramach Programu Ministra Nauki i
Szkolnictwa Wyższego "Inkubator Innowacyjności 2.0" w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa
Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac
B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach
Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 20142020 (Działanie 4.4).


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano