![Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu](/thumb/uGBUKKhBRbQ13Vh00DRBtTEECHyctCTFNWxlOQRMVFiQAFVZpAlAjUncKVi0YTkEMThwSJmEBAgUGGhFeCgQRIglSADIHQyFSeF0VNA1NQQ1TUF9qPB8CCAwmFW4PE1h3QQVYZ0ZVLlkyEk56GA8TTxYCEi8pMgQGS39QAEpVGSINQwgkCFUqRXcKVjMGDEYPURYULS4MHgdLaUNCDw0fb1kVFCgMQX4PZUhFYFhBTA/up-poznan-logo_polskojezyczne-male.png)
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.432705
O technologii
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci przekąski słodkiej warzywnej może stanowić składnik samodzielny posiłek, jak i składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, jogurtów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Technologia została opracowana w projekcie EkoBioFood - PULS Plantinova 2.0 w ramach Programu Ministra Nauki i
Szkolnictwa Wyższego "Inkubator Innowacyjności 2.0" w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa
Wyższego projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac
B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach
Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 (Działanie 4.4).
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 332.39 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 329.65 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 321.66 KB