
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P. 440018
O technologii
Oleje jadalne tradycyjnie stanowią uznane i cenione źródło energii oraz składników odżywczych w diecie człowieka. Wynika to z ich ogólnej dostępności, umiarkowanej kosztochłonności oraz często bogactwa składników o funkcjach prozdrowotnych. Wśród olejów jadalnych szczególne zainteresowanie poświęca się olejom bogatym w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzajów omega-3 i omega-6, które posiadają powszechnie znany i dobrze udowodniony naukowo wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia wielu chorób. Niestety, wielonienasycone kwasy tłuszczowe są podatne na zmiany oksydacyjne zarówno w czasie przechowywania, jak i obróbki termicznej podczas przygotowywania potraw. Rezultatem badań jest technologia kapsułkowania olejów zawierających NNKT w otoczkach drożdżowych, które pozwalają ochronić kapsułkowany olej przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych, a zatem przedłużyć wysoką wartość odżywczą tychże olejów. Zastosowanie drożdży jako matrycy do kapsułkowania pozwala uzyskać kapsułki akceptowane przez konsumentów, nie ma bowiem w ich składzie niekorzystnych dodatków, które należy umieścić na etykiecie produktów. Technologia pn. Sposób kapsułkowania olejów w komórkach drożdżowych może znaleźć zastosowanie u producentów żywności liofilizowanej, producentów koncentratów i dodatków do żywności oraz producentów mleka w proszku.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 65
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 183.79 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 180.88 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 179.99 KB