
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442360
O technologii
Otrzymanie liofilizowanych wafli roślinnych na bazie roślin strączkowych polega na tym, że nasiona fasoli lub bobu moczy się w wodzie następnie w tej samej wodzie gotuje, po ostudzeniu nasiona i aqua fabę, tj. płynną pozostałość po ugotowaniu nasion, rozdrabnia się, tak aby powstała struktura miała widoczne cząstki. Tak uzyskaną masę poddaje się fermentacji bakteryjnej z użyciem bakterii fermentacji mlekowej. Po fermentacji formuje się koła-wafle, tak przygotowane wafle poddaje się procesowi liofilizacji. Po zakończeniu procesu otrzymane wafle pakuje się w opakowania jednostkowe.
Wafle mogą być przez konsumentom spożywane bezpośrednio po liofilizacji jako produkty przekąskowe. Spożywanie ich pozwala na wzbogacenie diety w funkcjonalne dodatki zawarte w fasoli lub bobie.
Więcej informacji o technologii:
Technologia została opracowana w ramach projektu „AgriBioFood PULS IUNG 4.0”, który jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 304.38 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 308.02 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 498.32 KB