Sposób wytwarzania liofilizowanych produktów typu wafel na bazie roślin strączkowych

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia pozwalająca uzyskać liofilizowane produkty otrzymane z nasion roślin strączkowych zawierające funkcjonalne składniki żywnościowe.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442360

O technologii

Otrzymanie liofilizowanych wafli roślinnych na bazie roślin strączkowych polega na tym, że nasiona fasoli lub bobu  moczy się w wodzie następnie w tej samej wodzie gotuje, po ostudzeniu  nasiona i  aqua fabę, tj. płynną pozostałość po ugotowaniu nasion, rozdrabnia się, tak aby powstała struktura miała widoczne cząstki. Tak uzyskaną masę poddaje się fermentacji bakteryjnej z użyciem bakterii fermentacji mlekowej. Po fermentacji formuje się koła-wafle, tak przygotowane wafle poddaje się procesowi liofilizacji. Po zakończeniu procesu otrzymane wafle pakuje się w opakowania jednostkowe.

Wafle mogą być przez konsumentom spożywane bezpośrednio po liofilizacji jako produkty przekąskowe. Spożywanie ich pozwala na wzbogacenie diety w funkcjonalne dodatki zawarte w fasoli lub bobie.

 

Więcej informacji o technologii: 


Technologia została opracowana w ramach projektu „AgriBioFood PULS IUNG 4.0”, który jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano