Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem zaproszenia jest sposób wytwarzania makaronu z suszonym kalmarem i krewetką, który pozwolił na wytworzenie smacznego i trwałego dodatku do dań (m.in. do zup) lub składnika dania głównego (w przypadku dań makaronowych) w składzie z cenion
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.444317 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4

O technologii

Proces, w tym suszenie liofilizacyjne pozwala zachować pożądany aromat owoców morza smak i aromat co ma wpływ na późniejsze zastosowanie makaronu i jego wyjątkowość.  Sposób wytwarzania makaronu z suszonym kalmarem i krewetką składa się z następujących etapów technologicznych:

  1. Przygotowanie surowca do produkcji (płukanie) krążków z kalmara i krewetek
  2. Obróbka termiczna surowca w wodzie 100°C/2min
  3. Krojenie krążkówa. z kalmara
  4. Liofilizacja
  5. Milenie
  6. Łączenie proszku z mąką
  7. Dodatek wody i wyrób makaronu
  8. Suszenie makaronu

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano