Przedmiotem zaproszenia jest sposób wytwarzania makaronu z suszonym kalmarem i krewetką, który pozwolił na wytworzenie smacznego i trwałego dodatku do dań (m.in. do zup) lub składnika dania głównego (w przypadku dań makaronowych) w składzie z cenion
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.444317 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4
O technologii
Proces, w tym suszenie liofilizacyjne pozwala zachować pożądany aromat owoców morza smak i aromat co ma wpływ na późniejsze zastosowanie makaronu i jego wyjątkowość. Sposób wytwarzania makaronu z suszonym kalmarem i krewetką składa się z następujących etapów technologicznych:
- Przygotowanie surowca do produkcji (płukanie) krążków z kalmara i krewetek
- Obróbka termiczna surowca w wodzie 100°C/2min
- Krojenie krążkówa. z kalmara
- Liofilizacja
- Milenie
- Łączenie proszku z mąką
- Dodatek wody i wyrób makaronu
- Suszenie makaronu
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 304.10 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 306.70 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 497.44 KB