
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.446865
O technologii
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania mikrokapsułek zawierających mieszaninę olejów roślinnych oparty o suszenie rozpyłowe emulsji wodno-olejowych wytworzonych z wykorzystaniem mieszaniny białka karobowego i ziemniaczanego. Suszenie rozpyłowe z wykorzystaniem odpowiednio dobranego nośnika umożliwia nadanie płynnym tłuszczom roślinnym formy stałej, a także stwarza możliwość ochrony ich wartości odżywczej. Ponadto właściwy dobór mieszaniny poddawanej suszeniu emulsji umożliwia sterowanie zawartością poszczególnych głównych składników żywności – węglowodanów, białka, tłuszczu i błonnika. Umożliwia to produkcję mieszanin mogących stanowić bazę do produkcji różnorodnych wyrobów zawierających tłuszcz – np. cieszących się rosnącym zainteresowaniem zastępników produktów odzwierzęcych. Technologia może znaleźć zastosowanie u producentów żywności liofilizowanej, producentów koncentratów i dodatków do żywności, producentów mleka w proszku.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 65
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 184.67 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 182.17 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 180.38 KB