Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia pn. Sposób wytwarzania roślinnego analogu gyrosa.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.446897

O technologii

Technologia pn. Sposób wytwarzania roślinnego analogu gyrosa. Polega na przygotowaniu bazy białkowej w postaci strukturyzowanej (pieczonej) lub ekstrudowanej mieszanki białek roślinnych, a następnie przetworzenie jej poprzez połączenie z co najmniej mieszaniną płynnych olejów roślinnych, korzystnie o stosunku kwasów tłuszczowych omega6:omega3, a następnie poddaniu uzyskanej mieszaniny obróbce termicznej w piecu z dodatkowym dowilżaniem, chłodzeniu i korzystnie rozdrobnieniu. W celu stworzenia produktu wegańskiego dostarczającego odpowiednią ilość niezbędnych aminokwasów należałoby przygotować odpowiednio zbilansowaną kompozycję białkową. Dzięki odpowiednio dobranej mieszance białek można znacząco zwiększyć ilość aminokwasów egzogennych, zbliżając ją do wzorca białkowego rekomendowanego przez WHO. Wykorzystanie białek roślinnych będzie konieczne, gdy ograniczona podaż białek pochodzenia zwierzęcego nie pozwoli wykarmić rosnącej globalnej populacji. Warto mieć na uwadze, iż wykorzystywanie do produkcji żywności białek roślinnych zmniejsza również produkcję gazów cieplarnianych. Dlatego też właściwości fizykochemiczne oraz strukturalne, skład aminokwasowy, a także funkcjonalność białek roślinnych są przedmiotem zainteresowania przemysłu spożywczego m.in.: producentów żywności wegańskiej, producentów żywności mięsnej, punktów gastronomicznych (restauracje, bary, stołówki).

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 65

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano