Technologia produkcji preparatu białek ziemniaka do celów spożywczych w procesie hydrolizy enzymatycznej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest metoda produkcji preparatu białek ziemniaka do celów spożywczych w procesie hydrolizy enzymatycznej.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.426838

O technologii,

Produkt otrzymany wg opracowanej technologii stanowi kompozycję zawierającą aminokwasy, peptydy, sole mineralne, jak również aktywne biologicznie substancje niskocząsteczkowe. Może być on stosowany jako składnik wytwarzanych przemysłowo produktów spożywczych jak również jako suplement diety w typie koncentratu białkowego, koncentratu aminokwasów lub produktu typu „gainer” stosowanych w żywieniu sportowców. Produkt otrzymany wg opracowanej technologii wykazuje szeroką aktywność cytotoksyczną wobec komórek nowotworowych żołądka i jelit, co czyni preparat szczególnie przydatnym we wszelkich stanach niedożywienia związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Ponadto może zostać zarekomendowany do uzupełnienia żywienia dzieci w zaburzeniach (opóźnieniu) wzrostu, stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, rekonwalescencji po chorobach i zabiegach chirurgicznych. Może być również składnikiem preparatów odżywczych przy zaburzeniach łaknienia i wchłaniania u osób w podeszłym wieku. Technologia otrzymywania preparatu białkowego polega na tym, że sok ziemniaczany poddaje się hydrolizie enzymatycznej w reaktorze membranowym wyposażonym w moduł ultrafiltracyjny. Otrzymany produkt hydrolizy poddaje się procesowi utrwalenia w drodze odparowania. Alternatywnie można zastosować procesy kriokoncentracji lub suszenia rozpyłowego, jednak te rozwiązania wymagają wyższego nakładu energetycznego. Technologia jest adresowana zarówno do zakładów przemysłu ziemniaczanego, produkujących skrobię, mogących wykorzystać odpadowy strumień soku z ziemniaka jako surowiec do produkcji, jak i do szerokiej gamy zakładów przetwórstwa owoców i warzyw. W przypadku wdrożenia technologii w zakładach przetwórstwa przemysłu ziemniaczanego przedsiębiorca musiałby uzupełnić istniejące wyposażenie zakładu o reaktor z modułem membranowym, wyparkę i linię aseptycznego pakowania. W zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego inwestycje aparaturowe mogłyby nie być konieczne, jednak zakład musiałby ponosić koszty pozyskiwania surowca. Zainteresowane technologią mogą być też małe zakłady biotechnologiczne zajmujące się produkcją suplementów diety lub produktów farmaceutycznych.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w projekcie pn. „Opracowanie i komercjalizacja nowego środka do dezynfekcji na bazie cieczy jonowych i Ap4A”  realizowanego w ramach Programu Ministerstwa Edukacji i Nauki pn. „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje"


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano