Technologia produkcji syropu erytrylowego z glicerolu dla celów spożywczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia produkcji syropu erytrylowego z glicerolu dla celów spożywczych
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

O technologii

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu odpadowej gliceryny z produkcji biodiesla do erytrytolu przy pomocy drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1. Szczep produkcyjny został wyizolowany i jest on oferowany razem z opracowaną technologią produkcji erytrytolu. Proces technologiczny obejmuje przygotowanie pożywki hodowlanej, wyprowadzenie kultury drożdży potrzebnych do zaszczepienia pożywki produkcyjnej, hodowli wgłębnej drożdży, po zakończeniu procesu mikrobiologicznego usunięcia biomasy komórkowej z brzeczki pofermentacyjnej, oczyszczenia brzeczki i jej zagęszczenia. Hodowla drożdży przebiega sekwencyjnie w sposób wieloetapowy, przez przenoszenie kultury komórek drożdżowych do bioreaktorów o coraz większej objętości. Hodowla drożdży odbywa się w warunkach tlenowych, przy intensywnym napowietrzaniu i mieszaniu pożywki. Proces prowadzi się metodą okresową z zasilaniem (fed-batch), utrzymując stężenie glicerolu, pH, temperaturę pożywki i stężenie tlenu rozpuszczalnego na optymalnym poziomie. W wyniku 150-godzinnej fermentacji uzyskuje się stężenie erytrytolu na poziomie powyżej 150 g/l, przy produktywności objętościowej bioreaktora powyżej 1,0 g/l*h i wydajności produktu z glicerolu powyżej 50%. Po zakończeniu hodowli drożdży oddziela się biomasę komórkową przez wirowanie. Wydzielona biomasa komórkowa może być wykorzystana na cele paszowe, jako wartościowy, wysoko białkowy komponent pasz, dopuszczony do stosowania na rynku UE (EFMF nr kat. 00575-EN). Brzeczka pofermentacyjna, zawierająca rozpuszczony w niej erytrytol, jest następnie poddawana procesowi odbarwiania, usuwania jonów soli na żywicach jonowymiennych, a następnie zagęszczana w wyparce próżniowej, wielodziałowej do postaci syropu zawierającego 500-700 g erytrytolu/l. Badania związane z oczyszczaniem syropu były wykonane w skali wielkolaboratoryjnej. Gotowy produkt jest zanieczyszczony śladowymi ilościami mannitolu, arabitolu, kwasu cytrynowego. Wszystkie składniki są dopuszczone do celów spożywczych.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w ramach projektu nr PO IG 01.01.02-00-074/09 pod tytułem: „Biotechnologiczna konwersja glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych”.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano