Technologia wytwarzania kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z glicerolu w warunkach semi-aerobowych

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.226910; P.225748

O technologii

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu glicerolu do kwasu bursztynowego przy pomocy bakterii Enterobacter sp. Szczep produkcyjny został wyizolowany i jest on oferowany razem z opracowaną technologią produkcji kwasu bursztynowego z glicerolu. Proces technologiczny obejmuje przygotowanie pożywki produkcyjnej, wyprowadzenie kultury bakterii potrzebnych do zaszczepienia pożywki, hodowli wgłębnej bakterii, usunięcia biomasy komórkowej z brzeczki pofermentacyjnej po zakończeniu procesu mikrobiologicznego, oraz separacji kwasu bursztynowego z odfermentowanej pożywki i jego oczyszczania. Hodowla bakterii przebiega sekwencyjnie w sposób wieloetapowy, przez przenoszenie komórek bakteryjnych do bioreaktorów o coraz większej objętości w celu ich rozmnożenia i przeprowadzenia procesu biosyntezy kwasu. Proces przebiega w warunkach pseudotlenowych, przy łagodnym mieszaniu pożywki i jest prowadzony metodą okresową z zasilaniem (fed-batch) utrzymując stężenie glicerolu, pH, temperaturę pożywki i stężenie tlenu rozpuszczalnego na optymalnym poziomie. Wytwarzany kwas bursztynowy jest wiązany w trakcie fermentacji w sól magnezową i sodową. W wyniku 10-dobowej fermentacji uzyskuje się stężenie kwasu bursztynowego na poziomie ok. 30 g/l, przy produktywności objętościowej bioreaktora ok. 0,12 g/l*h i wydajności produktu z glicerolu powyżej 30-35%. Po zakończeniu hodowli komórki bakteryjne oddziela się przez wirowanie a odfermentowaną pożywkę poddaje się procesom oczyszczania, stosując techniki filtracji membranowej, zatężania roztworu w wyparce próżniowej, krystalizację kwasu, odbarwianie kwasu i jego rekrystalizację w celu osiągnięcia odpowiedniej czystości.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia stanowi przedmiot wspólnych praw uczelni wyższych wchodzących w skład Konsorcjum pod nazwą
„Zielona Chemia”.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano