Technologia wytwarzania nutraceutyku o właściwościach immunomodulujących i immunostymulujących układ odpornościowy

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przedmiotem technologii jest technologia wytwarzanie innowacyjnego produktu typu nutraceutyk o właściwościach immunomodulujących i immunostymulujących układ odpornościowy o udowodnionych cechach biofunkcjonalnych.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: 442642

O technologii

Nowo opracowany produkt jest dedykowany zarówno kobietom, jak i mężczyzną, a zwłaszcza osobom z osłabionym układem odpornościowym (okres rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, osoby po antybiotyko i po chemioterapii). Nowoopracowany suplement składa się z dwóch, niełączonych dotąd surowców roślinnych — traganka i  tarczycy bajkalskiej w stężeniu 150 mg/g produktu każdy. Dodatek substancji pomocniczych, w tym inuliny, resistant starch (skrobia oporna na trawienie) czy cyklodekstryny o działaniu prebiotycznym tj. stymulującym wzrost dobroczynnej mikroflory przewodu pokarmowego został dodany na poziomie 20%.

Nutraceutyk charakteryzuje się bardzo dobrą stabilnością fizyko-chemiczną, mikrobiologiczną i biofunkcjonalną po produkcji i w czasie przechowywania. Zawartość związków fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym, antymikrobiologicznym, immunomodulującym i immunostymulującym wynosi w zakresie od 30 do 60 mg/g gotowego produktu. Właściwości immunomodulujące i immunostymulujące  w tym indukcja cytokin IL-8, IL-6, TNFalpha, IL-10, IL-1alpha, IL-1beta, MCP-1; cytotoksyczność nutaceutyku jest na poziomie 80%  względem komórek wrażliwych na wirusa grypy A H1N1, adenowirusa HADV-5, HHV-1 czy VSV (metoda biologiczna (TCID50, tissue culture infectious dose) przez pomiar efektu cytopatycznego wirusów (CPE).

Innowacyjny produkt charakteryzuje się wielokierunkowym mechanizmem działania i zawiera szereg substancji aktywnych jak i substancje pomocnicze pochodzenia organicznego. Proces otrzymywania produktu wpisuje  się w strategię zrównoważonego rozwoju i krajowe inteligentne specjalizacje (KIS 1 i KIS 2). Technologia produkcji nutraceutyku jest oparta na założeniach green technology i zero waste (procesy niskotemperaturowe, wyeliminowanie konieczności stosowania toksycznych rozpuszczalników itp.).

Więcej informacji o technologii: 

Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano