Technologia wytwarzania pieczywa z dodatkiem fermentowanej mączki lnianej lub/i łubinowej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia pn. Technologia wytwarzania pieczywa z dodatkiem fermentowanej mączki lnianej lub/i łubinowej
Patenty / Zgłoszenia patentowe
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.441444 EP22208428.7

O technologii

Przedmiotem zaproszenia jest Opracowana została technologia otrzymywania fermentowanych mączek z wytłoków lnianych i nasion łubinu oraz technologia otrzymywania pieczywa pszennego z powyższymi półproduktami stosowanymi oddzielnie lub jako mieszanka obu surowców. Uzyskane pieczywo zawiera istotnie mniej skrobi w porównaniu do tradycyjnego pieczywa pszennego, więcej białka, a dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (możliwa deklaracja) oraz lignanów – składników bioaktywnych, będących fitoestrogenami, zalecanych dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Do fermentacji zastosowano wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego.  Fermentacja makuchów i mąki łubinowej  pozwala uzyskać pieczywo o pożądanych cechach sensorycznych przy znaczącym udziale  tych surowców, co wpływa na zwiększenie wartości  zdrowotnej uzyskanego pieczywa.

Więcej informacji o technologii: 


Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 



ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano