
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.441444 EP22208428.7
O technologii
Przedmiotem zaproszenia jest Opracowana została technologia otrzymywania fermentowanych mączek z wytłoków lnianych i nasion łubinu oraz technologia otrzymywania pieczywa pszennego z powyższymi półproduktami stosowanymi oddzielnie lub jako mieszanka obu surowców. Uzyskane pieczywo zawiera istotnie mniej skrobi w porównaniu do tradycyjnego pieczywa pszennego, więcej białka, a dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (możliwa deklaracja) oraz lignanów – składników bioaktywnych, będących fitoestrogenami, zalecanych dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Do fermentacji zastosowano wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Fermentacja makuchów i mąki łubinowej pozwala uzyskać pieczywo o pożądanych cechach sensorycznych przy znaczącym udziale tych surowców, co wpływa na zwiększenie wartości zdrowotnej uzyskanego pieczywa.
Więcej informacji o technologii:
Technologia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 304.89 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 307.70 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 544.07 KB