
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.451838
Przedmiotem oferty jest technologia wytwarzania wołowej przekąski dla zwierząt, która
jest niskotłuszczowa, wysokobiałkowa oraz zawiera w swym składzie niezbędne witaminy i
minerały. Przekąska dedykowana jest nie tylko dla psów aktywnych, ale również dla szczeniąt
i starszych psów, które mają specyficzne wymagania żywieniowe. Składniki użyte do produkcji
charakteryzują się wysoką smakowitością dla psów, co może poprawić apetyt i akceptację
karmy, szczególnie u wybrednych zwierząt. Dodanie proponowanej przekąski do diety psa
zapewnia różnorodność, co jest korzystne dla ogólnego zdrowia i może zapobiegać niedoborom
składników odżywczych. Oprócz walorów smakowych i korzyści zdrowotnych, dodatkową
zaleta jest to, że składniki pochodzą ze źródeł, które nie szkodzą środowisku.
Proces produkcyjny przekąski wołowej składa się z następujących procesów technologicznych:
przygotowanie surowców, rozdrabnianie, kutrowanie, formowanie, obróbka cieplna,
plastrowanie, suszenie, kondycjonowanie i pakowanie.
W zależności od możliwości producenta i jego potrzeb można zastosować suszenie
konwekcyjne lub liofilizację otrzymując produkty zbliżone w składzie chemicznym, ale różne
wizualnie.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Technologia stanowi przedmiot wspólnych praw uczelni wyższych wchodzących w skład Konsorcjum pod nazwą „Zielona Chemia”.
Kontakt ze Starszym specjalistą ds. komercjalizacji
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 65
e-mail: ciitt@up.poznan.pl