Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

O technologii

Przedstawione poniżej technologie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na umiarkowane nadciśnienie tętnicze oraz współistniejące schorzenia.

  1. Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
  2. Technologia produkcji ciastek ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
  3. Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
  4. Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
  5. Technologia produkcji soku owocowo-warzywnego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
  6. Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie

Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest zwiększenie statusu antyoksydacyjnego organizmu poprzez zastosowanie fragmentów roślin bogatych w bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne. Głównymi składnikami nowych produktów były nasiona bobu poddane obróbce fermentacyjnej, sok aronii, sok buraka i ekstrakt liści pokrzywy. Potencjalnie pozytywny wpływ części opracowanych technologii produktów lub o podobnej zawartości składnika aktywnego na zdrowie konsumentów został potwierdzony w
badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”.

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery i napoje warzywno-owocowe. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: makaron, chleb chrupki, zupa).

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w ramach projektu "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych" POIG 01.01.02-00-061/09.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano