Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 3

O technologii

Przedstawione poniżej technologie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na cykrzycę typu I.

  1. Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  2. Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  3. Technologia produkcji kaszy instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  4. Technologia produkcji mleka skondensowanego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  5. Technologia produkcji mleka skondensowanego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  6. Technologia produkcji pieczywa cukierniczego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  7. Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  8. Technologia produkcji pieczywa razowego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
  9. Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na cukrzycę oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest regulacja gospodarki węglowodanowej oraz docelowe zwiększenie statusu antyoksydacyjnego organizmu poprzez zastosowanie fragmentów roślin bogatych w bioflawonoidy i inne składniki biologicznie aktywne. Jako główny składnik aktywny nowych produktów zaproponowano liście morwy lub otrzymany z nich ekstrakt. Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych produktów lub o bardzo podobnej zawartości związków aktywnych na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”.

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery i napoje. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: makaron, kasza, pasztet, chleb razowy, mleko zagęszczone, zupa).

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w ramach projektu POIG 01.01.02-00-061/09 pod tytułem: „Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych".


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano