Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość.
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

O technologii

Technologie podane poniżej zostały opracowane jako elementy diety dla konsumentów cierpiących na otyłość oraz współistniejące schorzenia.

  1. Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  2. Technologia produkcji grissini ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  3. Technologia przygotowania herbaty żółtej do stosowania w żywności funkcjonalnej
  4. Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  5. Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  6. Technologia produkcji musli ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  7. Technologia produkcji owsianki instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
  8. Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych

Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest nie tylko obniżenie wagi konsumenta, ale jednocześnie wspomaganie profilaktyki przed objawami zespołu metabolicznego z jednoczesnym zwiększeniem statusu antyoksydacyjnego organizmu. Jako składniki opracowanych produktów wykorzystano fragmenty roślin bogatych w bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne. Głównym dodatkiem zawierającym związki bioaktywne zawarte są w ekstrakcie liści żółtej herbaty. Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych receptur na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”.

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: makaron, kasze).

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl

Technologia została opracowana w ramach projektu " Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych" POIG 01.01.02-00-061/09.


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano