
Jednostki naukowe: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Numer zgłoszenia / patentu: P.427811
Herbata ziołowa ze śnitki – podagrycznika pospolitego o zróżnicowanej recepturze oraz warunkach parzenia.
Opis wynalazku
Dzięki unikatowej recepturze, wzbogaconej w kwiaty jadalne o właściwościach prozdrowotnych, herbata ta wykazuje działanie uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne oraz przeciwdrobnoustrojowe.
Optymalne warunki parzenia pozwalają na uwolnienie znaczącej ilości dobroczynnych składników. Surowiec może być sprzedawany w postaci gotowych torebek oraz jako susz.
Według badań susze roślinne stanowią cenne źródło mikro i makroelementów. Wysoką zawartością poszczególnych pierwiastków charakteryzują się poszczególne części śnitki, a w szczególności kłącza. Ziele stanowi dobre źródło wapnia, potasu oraz magnezu. Kwiaty śnitki to doskonałe źródło magnezu, wapnia oraz fosforu. Nasiona bogate są w wapń, magnez oraz fosfor, natomiast kłącza są najlepszym źródłem żelaza, sodu oraz cynku.
Skomponowana mieszanka ziołowa posiada silne właściwości prozdrowotne – przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe. Herbata dedykowana jest osobom zmagającym się z chorobami o charakterze zapalnym takimi jak choroby reumatoidalne, dna moczanowa, a nawet infekcje wirusowe i bakteryjne.
Zastosowanie
Fitoterapia osób z chorobami o podłożu zapalnym i wolnorodnikowym.
Odbiorcy
- Przemysł spożywczy (sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarskie, sklepy spożywcze),
- Przemysł farmaceutyczny.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Transferu Technologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
tel. +48 91 480 08 75
e-mail: cttpum@pum.edu.pl