
Jednostki naukowe: Uniwersytet Jagielloński
Europejski Zielony Ład to strategia rozwoju, która ma przekształcić Unię Europejską do 2050 r. w obszar neutralny klimatycznie. Jest odpowiedzią na zmiany klimatyczne i silne procesy degradacji środowiska. Zakłada m.in. zmniejszenie stosowania nawozów mineralnych o 20 proc., czy zwiększenie powierzchni gruntów rolnych w UE przeznaczonych na produkcję ekologiczną do 25 proc. W związku z tym jednym z ważniejszych kierunków rozwoju w produkcji rolnej stało się stosowanie biopreparatów zawierających żywe mikroorganizmy (np. bakterie lub grzyby). Tego typu rozwiązania wykorzystywane są w procesach biotyzacji. Proces ten polega na aplikacji mikroorganizmów, które wspomagają wzrost roślin uprawnych oraz wzmacniają ich tolerancję na niekorzystne warunki środowiska i organizmy patogeniczne. Ponadto, poza działaniem na samą roślinę, odpowiednio opracowane biopreparaty użyźniają glebę oraz neutralizują substancje zanieczyszczające glebę.
W wyniku intensywnej działalności rolniczej i tradycyjnych zabiegów agrotechnicznych dochodzi do zaburzenia równowagi biologicznej środowiska. Stosowanie biopreparatów wykorzystujących dobroczynne mikroorganizmy przywraca tę równowagę. Co więcej, prawdopodobieństwo uodpornienia się organizmów patogenicznych na biopreparat jest bardzo niskie, w przeciwieństwie do obecnie wykorzystywanych preparatów chemicznych.
Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszli naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy od lat zajmują się badaniem interakcji roślin z mikroorganizmami. Opracowali biopreparaty, które wpływają korzystnie na poszczególne rośliny uprawne oraz ograniczają stosowanie produktów chemicznych.
Biotyzacji kapustnych
Przedmiotem oferty jest biopreparat przyśpieszający wzrost roślin z rodziny kapustowatych. Opracowana szczepionka składa się z precyzyjnie wyselekcjonowanych w trakcie wieloetapowych badań mikroorganizmów. Zwiększa ona biomasę roślin oraz pozytywnie oddziałuje na rozwój systemu korzeniowego. Zastosowanie preparatu w produkcji rozsady może całkowicie zastąpić konieczność stosowania dodatkowych preparatów wpływających na rozwój korzeni, opierających się na dolistnym lub doglebowym podawaniu kompozycji nawozów. Może zostać z powodzeniem wykorzystany w przemysłowej produkcji rozsady warzyw kapustowatych, jako środek ograniczający dodatkowe nawożenie roślin bądź je wspomagające. Podkreślić należy zatem, iż zastosowanie opracowanego biopreparatu jest istotne nie tylko z uwagi na ochronę środowiska, ale również ze względu na korzyści ekonomiczne.
Efekty stosowania technologii :
- Lepsze ukorzenienie sadzonek
- Zwiększona biomasa roślin
- Ograniczenie potrzeby stosowania nawozów i chemicznych środków ochrony roślin
Oferowane rozwiązania są przedmiotem zgłoszeń patentowych. Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ poszukuje podmiotów zainteresowanych współpracą przy dalszym rozwoju i komercjalizacji biopreparatów.
Więcej o wynalazkach UJ na stronie ScienceMarket.
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Transferu Technologii CITTRU, Uniwersytet Jagielloński
dr Renata Bartoszewicz
tel.: +48 12 664 42 08, 515 493 518
e-mail: renata.bartoszewicz@uj.edu.pl