Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.432703 z dnia 27 stycznia 2020 roku Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5
Opis technologii
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci zupy warzywnej może stanowić samodzielne danie lub składnik wielu dań, w tym m.in. gołąbków, pulpetów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Specyfikacja surowcowa
Receptura zakłada zastosowanie kilku surowców roślinnych, w tym: wzbogacony w Ca miąższ dyni jadalnej świeżej najkorzystniej odmiany „Melonowa żółta”; ziemniaki, imbir; lub paprykę, bakłażany, czosnek; lub pomidory, marchew, ziemniaki, śmietana słodka; lub ziemniaki, paprykę, mango, mleko kokosowe, kurkumę oraz w każdej z opcji sól.
Niezbędna aparatura/urządzenia
Do przygotowania produktu niezbędne jest zastosowanie: krajalnicy, pieca konwekcyjnego, kotła warzelnego, mieszadła lub miksera, pasteryzatora, wytrząsarki, wirówki, liofilizatora, zamrażarki, młynka, chłodziarki.
Więcej informacji o technologii:
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT
[ .pdf ] 334.09 KB
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 330.70 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 322.10 KB