Technologia produkcji surowca kosmetycznego otrzymanego metodą biotechnologiczną

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia polega na uzyskaniu drogą biotechnologiczną surowca kosmetycznego w postaci nieaktywnej biomasy niemodyfikowanych genetycznie drożdży Saccharomyces cerevisa
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.443949 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4

O technologii


Technologia polega na uzyskaniu drogą biotechnologiczną surowca kosmetycznego w postaci nieaktywnej biomasy niemodyfikowanych genetycznie drożdży Saccharomyces cerevisae, które w swoich komórkach zawierają zakapsułkowaną witaminę E (tokoferol). Innowacyjny surowiec kosmetyczny to efekt procesu biotechnologicznego, którego założenie polega na mikrokapsułkowaniu substancji funkcjonalnych, witamin o właściwościach hydrofobowych w komórkach drożdży Saccharomyces cerevisae. Biomasa drożdży będzie stanowiła bazę dla innowacyjnego surowca otrzymanego na drodze bioprocesu z udziałem grzybów, stanowiących odpad z przemysłu browarniczego. W tym przypadku drożdże będą pełniły funkcję naturalnych „mikropojemników” dla substancji aktywnych. Plusami takiej technologii są niskie koszty (wykorzystanie drożdży będących produktem ubocznym np. z przemysłu browarniczego), łagodne warunki umożliwiające kapsułkowanie związków termolabilnych (np. witamin).

Wartością dodaną surowca będzie wysoka zawartość białka (40-50%), zawartość aminokwasów takich jak   lizyna, tryptofan, treonina, metionina, cysteina; witamin jak tiamina – B1, ryboflawina B2, witamina PP-B3, biotyna – B7, kwas foliowy B9 jak i substancji mineralnych jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen, chrom, co jeszcze bardziej podnosi wartość funkcjonalną opracowanego surowca. Innowacyjny surowiec jest dedykowany branży kosmetycznej, ze szczególnym naciskiem na preparaty kosmetyczne w postaci emulsji. Proces otrzymywania surowca kosmetycznego jest zgodny ze strategią zrównoważonego rozwoju, z uwagi na wykorzystanie odpadów z innej gałęzi przemysłu (przemysł browarniczy), jak i niskie zapotrzebowanie energetyczne (energy saving ) a także bezodpadowość (zero/ less waste). Obecnie na rynku polskim jak i zagranicznym nie ma podobnych rozwiązań. Do tej pory substancje aktywne były i nadal są kapsułkowane w kapsułkach polimerowych, które są otrzymywane w mniej przyjaznym środowisku procesie technologicznym jak i nie pozwalają na kontrolowane uwalniania zawartych w mikrokapsułkach substancji aktywnych jak w przypadku zaproponowanego powyżej rozwiązania.

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Podobne rozwiązania technologiczne

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano