Guma do żucia z wapniem ze skorupy jaj o właściwościach higienizujących i wzbogacających

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Technologia wytwarzania gumy do żucia z wapniem pozyskanym ze skorupy jaj
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how
Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442189 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6

Technologia wytwarzania gumy do żucia z wapniem pozyskanym ze skorupy jaj o właściwościach higienizujących i wzbogacających w wapń. W opracowanym rozwiązaniu znaczące jest zastosowanie w recepturze rozdrobionego preparatu ze skorupy jaj w ilości zapewniającej dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej w przeliczeniu na 2000 kcal, które wynosi 120 mg/ dobę/2000 kcal.
Jak wskazały prowadzone badania technologia posiada następujące przewagi konkurencyjne:

  • wapń nie rozpuszcza się w jamie ustnej (nie jest to środowisko kwaśne) a zatem ma właściwości wspomagające utrzymać higienę zębów,
  • stopień rozdrobnienia skorupek jaj nie jest wyczuwalny w jamie ustnej jako pylistość/ ziarnistość/ piaskowatość,
  • stopień rozdrobnienia decyduje o właściwościach higienizujących (usuwanie nalotu/ osadu z zębów i z języka).

Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl


Kontakt z Brokerem Technologii

Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52

60-627 Poznań

 tel. (0) 61 846 62 63

e-mail: ciitt@up.poznan.pl

ciitt_wybrane_logo_v3_male.png

 

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII

Podobne rozwiązania technologiczne

Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies przez pactt.pl?

Zapisano