Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: P.442189 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6
Technologia wytwarzania gumy do żucia z wapniem pozyskanym ze skorupy jaj o właściwościach higienizujących i wzbogacających w wapń. W opracowanym rozwiązaniu znaczące jest zastosowanie w recepturze rozdrobionego preparatu ze skorupy jaj w ilości zapewniającej dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej w przeliczeniu na 2000 kcal, które wynosi 120 mg/ dobę/2000 kcal.
Jak wskazały prowadzone badania technologia posiada następujące przewagi konkurencyjne:
- wapń nie rozpuszcza się w jamie ustnej (nie jest to środowisko kwaśne) a zatem ma właściwości wspomagające utrzymać higienę zębów,
- stopień rozdrobnienia skorupek jaj nie jest wyczuwalny w jamie ustnej jako pylistość/ ziarnistość/ piaskowatość,
- stopień rozdrobnienia decyduje o właściwościach higienizujących (usuwanie nalotu/ osadu z zębów i z języka).
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 305.50 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 308.80 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 498.21 KB