Mieszanka bezglutenowa przeznaczona do przygotowania ciasta na wypieki dla osób z chorobą trzewną - celiakią lub glutenozależną alergią pokarmow
Patenty / Zgłoszenia patentowe Jednostki naukowe: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Numer zgłoszenia / patentu: 213549
Mieszanka bezglutenowa przeznaczona do przygotowania ciasta na wypieki dla osób z chorobą trzewną - celiakią lub glutenozależną alergią pokarmową.
Mieszanka posiadająca w swoim składzie skrobię i/lub mąki uzyskane ze zbóż lub nasion roślin niezawierających glutenu, hydrokoloidy oraz oligosacharydy o funkcji prebiotyku, znamienna jest tym, że zawiera wapń pochodzenia organicznego i/lub nieorganicznego w odpowiedniej ilości w stosunku do masy mieszanki przeznaczonej do wypieku.
Kontakt z Brokerem Technologii
Biuro Wspierania Badań, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Anna Bednarska
tel. 691 963 005
e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl