Mieszanka służąca do wypieków bezglutenowych przeznaczona dla osób szczególnie nietolerujących glutenu.
Patenty / Zgłoszenia patentowe Jednostki naukowe: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Numer zgłoszenia / patentu: 213548
Mieszanka służąca do wypieków bezglutenowych przeznaczona dla osób szczególnie nietolerujących glutenu.
Mieszanka składająca się m.in. ze:
- skrobi kukurydzianej,
- mąki ziemniaczanej,
- pektyny,
- soli,
- cukru,
- drożdży,
- oleju słonecznikowego,
- wody,
znamienna jest tym, że zawiera w swoim składzie mąkę gryczną, otrzymaną z obłuszczonych ziarniaków w odpowiedniej ilości w stosunku do pozostałych składników.
Kontakt z Brokerem Technologii
Biuro Wspierania Badań, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Anna Bednarska
tel. 691 963 005
e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl