
Przedmiotem technologii jest sposób wytwarzania pesto roślinnego z dodatkiem miąższu jabłka wzbogaconego w sok z ro kitnika i jony wapnia o wysokiej biodostępności
Patenty / Zgłoszenia patentoweKnow-how Jednostki naukowe: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Numer zgłoszenia / patentu: nr P.446509 Poziom gotowości technologicznej (TRL): 7
O technologii
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką niedoborów wapnia i osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne. Opracowany produkt w postaci pesto roślinnego może stanowić danie lub przekąskę, której walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Przedmiotem technologii jest pesto roślinne zawierające mieszaninę składników, tj.: oliwy z oliwek, orzechów nerkowca, tofu wędzonego, soku z cytryny, czosnku, bazylii, soli i pieprzu, z jakich wytworzone jest pesto znamienne tym, że do składników pesto roślinnego dodany jest dodatek funkcjonalny z miąższu jabłka w ilości 2- 4 % wagowego w formie rozdrobnionej, tj. proszku, przy czym dodatek wzbogacony jest o sok z rokitnika i wapń.
Technologia będąca przedmiotem zaproszenia została została opracowana w projekcie pn. Opracowanie i komercjalizacja nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki nr SKN/SP/534738/2022, w ramach programu MEiN pt.: Studenckie koła naukowe tworzą innowacje.
Więcej informacji o technologii: ciitt.up.poznan.pl
Kontakt z Brokerem Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
tel. (0) 61 846 62 63
e-mail: ciitt@up.poznan.pl
ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA NABYCIE LICENCJI NA TECHNOLOGIĘ/NABYCIE PRAW DO TECHNOLOGII
-
Formularz oferty zakupu praw
[ .pdf ] 167.82 KB
-
Formularz oferty zakupu licencji
[ .pdf ] 171.10 KB
-
Zaproszenie
[ .pdf ] 215.06 KB